Menu Leverancier industriële, medische en voedingsgassen | droogijs

TIG-lassen

TIG lassen met wolfraamelektrode

Proces

TIG-lassen staat voor Tungsten Inert Gas en is afgeleid van het Engels voor wolfraam (tungsten). Bij TIG-lassen gebruikt men dus een inert gas, meestal argon.

Deze lastechniek werkt met een niet-afsmeltende wolfraamelektrode waaraan soms kleine hoeveelheden thorium, cerium of andere stoffen worden toegevoegd om de kwaliteit van de lasboog te verbeteren. Het lastoevoegmateriaal wordt apart in het smeltbad ingebracht.

Ongelegeerde, laag-gelegeerde, corrosie-vaste en hittebestendige staalsoorten worden met gelijkstroom gelast.

Metalen die bedekt worden met een oxidelaag zoals aluminium en zijn legeringen, worden daarentegen met wisselstroom gelast. Deze wisselstroom is nodig om te zorgen dat de beschermende oxidelaag van het object wordt 'weggestraald'. Nadeel is dat de wolfraamelektrode daardoor heter wordt en gedeeltelijk smelt, waardoor deze een ronde punt krijgt en een minder smalle las mogelijk is dan bij gelijkstroomlassen met een scherp geslepen wolfraamelektrode-punt.

Wat heeft u nodig voor TIG-lassen?

Beschermgas

Bij TIG-lassen wordt als beschermgas bijna uitsluitend het edelgas argon gebruikt. Soms wordt gelast met helium of een gasmengsel van argon en helium omdat dat een hogere boogspanning vereist en daardoor een diepere inbranding geeft. Helium is wel duurder en de benodigde toevoersnelheid is ongeveer het dubbele van die van argon. Soms wordt een klein percentage waterstof aan het argon toegevoegd, omdat dat de oppervlaktespanning van het smeltbad verlaagt en daardoor gladdere lassen geeft.

IJsfabriek Strombeek heeft in haar gamma zowel argon, helium en waterstof in zuivere vorm, als de diverse combinaties gasmengsels in allerhande flesformaten. 

 

TIG-lasposten

TIG-lasposten zijn leverbaar in diverse uitvoeringen, aangepast aan de toepassing en de aard van de werkzaamheden. IJsfabriek Strombeek biedt een uitgebreid gamma van TIG-lasposten aan van toonaangevende merken zoals Lincoln Electric, Esab en Parweld

Toebehoren

Naast de nodige beschermgassen en lasapparatuur, kan u bij ons ook terecht voor alle toebehoren zoals wolfraamelektrodes en Binzel-lastoortsen.

Zoek een verdeler in uw buurt die u met raad en daad kan bijstaan in de juiste keuze van het benodigde materiaal.

Voordelen

  • TIG-lassen zorgt voor een zeer hoge laskwaliteit. De kans op fout-insluiting is nagenoeg nihil en de lasser heeft uitstekend zicht op het smeltbad.
  • Doordat toevoeging van materiaal handmatig gebeurt en onafhankelijk is van de plasmaboog, kan de toevoegsnelheid helemaal vrij bepaald worden.
  • Lasverbindingen zonder toevoeging door aan elkaar smelten van twee onderdelen van het werkstuk zijn perfect mogelijk.
  • TIG-lassen is een zeer clean lasproces. Het geeft geen spatten en er wordt bijna geen lasrook ontwikkeld.
  • Er kan in alle posities gelast worden.
  • Alle smeltbare metalen kunnen met dit proces gelast worden, dus het is een ideaal lasprocédé voor o.a. aluminium en magnesium.
  • Het is ideaal voor dun materiaal.

Leveringsvormen