Menu Leverancier industriële, medische en voedingsgassen | droogijs

MIG/MAG-lassen

MIG MAG lassen met halfautomaat

Proces

MIG/MAG-lassen is een afkorting en staat voor Metal Inert Gas of Metal Active Gas. Het zijn eigenlijk twee identieke lasprocessen waarbij het enige verschil het gebruikte gas is. In de volksmond wordt deze lasmethode ook wel lassen met halfautomaat genoemd.

MIG/MAG-lassen is tegenwoordig het meest gebruikte lasproces door de veelzijdigheid en snelheid ervan. Het is zo populair wegens de mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie, hoge flexibiliteit en hoge neersmelt.

Bij dit lasproces wordt tijdens het lassen continu mechanisch een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt een plasmaboog gevormd. Het uit de draad neergesmolten metaal vormt samen met het meegesmolten werkstukmateriaal de lasverbinding.

Er zijn verschillende vormen waarop de materiaaloverdracht van de draad naar het smeltbad plaatsvindt. Deze procesvarianten bepalen grotendeels de toepassingsgebieden van het proces.

De belangrijkste vormen van druppelovergang bij MIG/MAG-lassen zijn:

  • Kortsluitboog: Bij het kortsluitbooglassen komt het gesmolten draadeinde in aanraking met het smeltbad. Materiaaloverdracht vindt plaats tijdens kortsluitingen.
  • Sproeiboog: Voor het open boog of sproeibooglassen is een veel hogere spanning vereist om te verzekeren dat de draad geen contact maakt met het smeltbad. Het gesmolten metaal aan het draadeinde gaat naar het smeltbad over in de vorm van fijne druppels.
  • Pulsboog: De pulsboog is een methode om een stabiele boog te verkrijgen. Bij het pulserend lassen wordt materiaaltransport met een open boog verkregen. Elke stroompuls moet voldoende krachtig zijn om een druppel af te schieten. Van belang hierbij zijn de lage warmte-inbreng met als gevolg minder vervorming, de geringe afbrand van legering-elementen, een glad lasuiterlijk en een zeer beperkt aantal of helemaal geen spatten.

De kortsluitboog en de pulsboog worden toegepast bij het lassen bij lagere stroomsterktes en het sproeibooglassen (open boog) bij hoge lasstromen.

Wat heeft u nodig voor MIG/MAG-lassen?

Beschermgas

Tijdens het lassen wordt het smeltbad beschermd door een beschermgas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas, bij MAG-lassen om een actief gas. Een inert gas reageert niet met het smeltbad en een actief gas wel.

Het beschermgas heeft een belangrijke invloed op de boogstabiliteit, de materiaaloverdracht en het gedrag van het smeltbad, in het bijzonder de inbranding. Ook is het medebepalend voor de samenstelling en hoeveelheid lasrook en het lasuiterlijk. De metallurgische en mechanische eigenschappen van de las worden beïnvloed door de afbrand van legeringselementen en opname van zuurstof, stikstof en koolstof.

Menggas van argon en CO2 voor MAG-lassen

  • MAG-lassen van ongelegeerde en laag-gelegeerde staalsoorten: Voor het MAG-lassen van staal kan men 100 % CO2 gebruiken of een gasmengsel dat bestaat uit argon met 8 tot 25% CO2. Dit menggas reageert met de las en is daarom een actief gas door zijn oxiderende componenten (= metal active gas). Hoe hoger de CO2-dosering hoe dieper de las zal inbranden. Menggas is in vergelijking tot CO2 minder kritisch voor de ingestelde parameters en biedt een fraaier lasuiterlijk met minder spatverlies. Er is wel een groter risico voor bindingsfouten doordat de in het werkstuk ingebrachte warmte lager is. Ook kan er een kleine hoeveelheid zuurstof toegevoegd worden. Zuurstof is een middel om de oppervlaktespanning van vloeibaar ijzer te verminderen en het afstoten van de vloeibare druppel te bevorderen. De meest gebruikte samenstelling is 85 % argon + 15 % CO2 .
  • MAG-lassen van corrosie-vaste en hittebestendige staalsoorten: Voor het MAG-lassen van deze staalsoorten zoals o.a. roestvast staal (RVS) wordt een gasmengsel gebruikt dat bestaat uit argon met 0,5 tot 5% CO2. De meest gebruikte samenstelling is 98 % argon + 2% CO2.

Argon of een menggas van argon en helium voor MIG-lassen

Voor het MIG-lassen van aluminium, koper, nikkel en hun legeringen wordt gebruik gemaakt van 100% argon of een gasmengsel van argon met 25 tot 75% helium. Dit gas reageert niet met de las maar beschermt alleen en is daarom een inactief gas. De toevoeging van helium geeft een betere inbranding en zorgt er voor dat er minder verkleuring optreedt.

Toch wordt er bij MIG-lassen meestal gekozen voor 100% argon vanwege de lagere prijs en het lagere verbruik.

Viercomponenten beschermgassen voor hoogvermogen MAG-lassen

Het MIG/MAG-lassen heeft de laatste jaren nieuwe impulsen gekregen door de introductie van hoogvermogen MAG-lassen. Dit zijn processen met verhoogde neersmeltsnelheid.

Bij deze lasprocessen wordt in het open-booggebied met een grote uitsteeklengte en met een hoge stroomsterkte en hoge draadsnelheden tot meer dan 15 m/min gelast. Men gebruikt hierbij viercomponenten beschermgassen. Deze gasmengsels bestaan uit argon met helium, 8% tot 25% CO2 en 0,5 tot 3% zuurstof (meestal CO2 10 % en zuurstof 2 %).

Deze processen zijn economisch interessant voor het lassen van zware constructies, waarbij met minder lagen kan worden volstaan en voornamelijk waar mechanisatie kan worden toegepast.

IJsfabriek Strombeek heeft in haar gamma alle soorten gasflessen voor zowel MAG- als MIG-lassen.

 

Lasapparatuur

Voor MIG/MAG-lassen zijn er verschillende installaties leverbaar in diverse uitvoeringen, aangepast aan de toepassing en de aard van de werkzaamheden. Bij een compact-toestel (halfautomaat) is het draadaanvoermechanisme ingebouwd in de kast samen met de stroombron. Daarnaast zijn er de gescheiden installaties, waarbij de stroombron voorzien wordt van een draadaanvoerkast op afstand verbonden door een slangenpakket. Voor het lassen van de zachtere aluminiumdraad biedt het push-pull systeem, met draadaanvoerrollen in zowel de draadkast als in het pistool voordelen.

Ontwikkelingen in de elektronica hebben een grote invloed gehad op het bedieningsgemak en onderhoudsvriendelijkheid van de apparatuur. 

Wij bieden een uitgebreid gamma aan van halfautomaten en andere lasapparatuur voor MIG/MAG-lassen van toonaangevende merken zoals Lincoln Electric, Esab en Parweld. Ook voor alle sluitonderdelen en Binzel-toortsen kan u bij ons terecht. Zoek een verdeler bij u in de buurt.

Voordelen van MIG/MAG-lassen

  • goede laskwaliteit: kans op foutinsluiting is klein bij slepend lassen
  • bij gebruik van CO2 een goedkope lasmethode
  • kan in veel posities gebruikt worden
  • zeer universeel inzetbaar: zowel uit de hand als automatisch

Leveringsvormen