Menu Leverancier industriële, medische en voedingsgassen | droogijs

Noodkoeling met CO₂

Wanneer er zich een stroompanne voordoet of er moeten onderhoudswerken uitgevoerd worden aan vriesinstallaties, is het uiteraard belangrijk om de opgeslagen goederen te blijven koelen. Vloeibare CO2 of droogijs (CO2 in vaste vorm) biedt een goedkope en snelle oplossing.

Toepassingsgebied

Voor diepgevroren levensmiddelen is het behoud van de koude keten van essentieel belang. Eenmaal ontdooid, heeft het levensmiddel natuurlijk geen enkele waarde meer. Daarom is het van belang om bij onderhoudswerken aan of bij een stroompanne van de vriesinstallatie over voldoende noodkoeling te beschikken.

Benodigdheden

Vloeibare CO2, ontspannen tot een druk lager dan 5 bar, zet om in droogijs en gasvormig CO2. Het koelvermogen ligt hoofdzakelijk in de sublimatie-warmte van het droogijs (ongeveer 600 kJ per kg droogijs). Door deze energie te onttrekken aan de opgeslagen producten behouden deze hun koude en kunnen ze in goede staat bewaard worden.

Voor een verliesloze opslag van vloeibaar CO2 kan IJsfabriek Strombeek cilinders met stijgbuis (of voor grotere installaties batterijen met stijgbuis) ter beschikking stellen. Deze koeltechniek zorgt ervoor dat u als klant steeds over de nodige koeling beschikt. Ons team van ingenieurs staat klaar om u technisch advies te geven bij de installatie.

Na elk gebruik moeten de cilinders of kader uiteraard omgeruild worden om ook bij een volgende storing of onderhoudswerken over voldoende koude-capaciteit te beschikken.

Droogijs is CO2 in vaste vorm en kan ook gebruikt worden voor noodkoeling.

Indien mogelijk wordt het droogijs onderaan de vriestoog geplaatst, hierop een vel karton (om direct contact met de extreme koude te vermijden) en daarop de bevroren levensmiddelen. Deze methode laat u ook toe aan de vriesinstallatie onderhouds- of vervangwerken uit te voeren zonder de kwaliteit van de opgeslagen producten in het gedrang te brengen.

IJsfabriek Strombeek heeft steeds voldoende droogijs in voorraad om een snelle interventie mogelijk te maken.

 

Voordelen

Voor beide koeltechnieken gelden volgende voordelen:

  • gemakkelijk in gebruik
  • de extreme koude en stabiele temperatuur van -78,5 °C
  • het gas dat vrijkomt (CO2) is ongeveer 1,5 keer zwaarder dan lucht waardoor de omgeving bacterie- en kiemvrij blijft
  • laten geen residu na
  • CO2 is een toegelaten additief

Leveringsvormen

IJsfabriek Strombeek kan vloeibare CO2 in diverse formaten leveren, zowel in aparte cilinders als in batterijen.

U kan ook bij ons terecht voor droogijs in styrofoam dozen (10 en 30 kg), in geïsoleerde bakken (250 en 400 kg) of kunststof zakken (10 kg).