Menu Leverancier industriële, medische en voedingsgassen | droogijs

Krimpen van passingsonderdelen

Met vloeibare stikstof of droogijs kan men passingsonderdelen krimpen, zodat men bij montage ervan zeer precieze en sterke passingen kan maken.

Toepassingsgebied

In diverse machines komen onderdelen voor die worden geplaatst met een passing. Dit wil zeggen dat de speling tussen twee onderdelen zo miniem is dat er een sterke verbinding ontstaat.

Wanneer men bij een passing de onderdelen in elkaar moet persen, spreekt men van een perspassing. Het uitvoeren van een perspassing kan op verschillende manieren gebeuren:

  • enkel met mechanische hulpmiddelen (dus enkel met gebruik van een pers);
  • wanneer een mechanische perspassing niet sterk genoeg is, kan men onderdelen sterk opwarmen door inductieve verwarming (waardoor ze uitzetten) of sterk afkoelen met vloeibare stikstof of droogijs (waardoor ze krimpen). Hierna worden de onderdelen in elkaar geperst. Als de onderdelen na het persen terug op kamertemperatuur komen, ontstaat er een verbinding die niet meer loskomt.

Benodigdheden

Voor zowel vloeibare stikstof als droogijs kan u bij IJsfabriek Strombeek terecht.

Vloeibare stikstof is bij -196°C extreem koud . Het is dus belangrijk om een geschikte kuip te gebruiken waarin de vloeibare stikstof kan worden gegoten. Indien u op regelmatige basis gebruik maakt van deze methode, kunnen wij u van een goed geïsoleerde RVS-bak voorzien zodat het verlies van vloeibare stikstof minimaal is.

Uiteraard dient de gebruiker de nodige veiligheidsregels in acht te nemen en de geschikte Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) te dragen bij het gebruik van vloeibare stikstof of droogijs.

Voordelen

  • Er zijn geen lastechnieken nodig om onderdelen met elkaar te verbinden.
  • Het gebruik van dichtingsmiddelen of siliconen wordt overbodig.
  • De wrijving tussen de onderdelen wordt tot een minimum beperkt.
  • Een thermische perspassing is enorm sterk.
  • Het is een relatief goedkope methode.

 

Leveringsvormen

IJsfabriek Strombeek kan vloeibare stikstof in bulk leveren (tank wordt voorzien bij de klant), in minibulk met behulp van een mini-tank (cryogene transporteerbare tank) of in een thermosfles bij kleine afname.

Voor droogijs bieden wij verschillende leveringsvormen aan, van pellets tot droogijs-schijven.