Menu Leverancier industriële, medische en voedingsgassen | droogijs

Silobranden bestrijden met CO₂

Wanneer een silo vuur vat, is het belangrijk om meteen te kunnen ingrijpen in afwachting van de brandweer om de schade zoveel mogelijk te beperken. Vloeibare CO2 of droogijs (CO2 in vaste vorm) is hiervoor uitermate geschikt omdat het erg snel de toevoer van lucht afsluit. Ook bij het nablussen kan CO2 gebruikt worden.

Toepassingsgebied

Omdat CO2 inert is en een dichtheid heeft die 1,53 keer zo hoog ligt als die van lucht is het een ideaal middel om een silobrand te doven of te controleren. Zowel de vaste vorm (droogijs) als de vloeibare vorm van CO2 zijn geschikt om te gebruiken.

Een extra pluspunt van droogijs is de hoge sublimatie-energie (ongeveer 620 kJ/kg) waardoor de brandende massa zal afgekoeld worden.

Vloeibare CO2 vormt na expansie (beneden een druk van 5 bar) CO2-sneeuw en is dus een alternatieve oplossing.

Benodigdheden

Voor de berekening van de nodige volumes moet men er van uitgaan dat 1 kg CO2 (zowel droogijs als vloeibaar CO2) 0.5 m³ gas vrijgeeft. Om de aanwezige lucht in de brandende silo voldoende te kunnen verdrijven, moet men ongeveer driemaal het volume van de silo aan CO2-gas toevoegen. Dit komt overeen met een massa CO2 die zesmaal het volume van de silo bedraagt.

IJsfabriek Strombeek is een referentie op het gebied van CO2. Wij leveren naast droogijs voor een interventie ook vloeibare CO2 voor permanente brandbeveiliging. Dit kan in cilinders, pakketten of bulk.

Ons ervaren team van ingenieurs staat met al hun ervaring en expertise voor u klaar bij eventuele vragen.

 

Voordelen

  • erg snelle interventie mogelijk
  • permanente brandbeveiliging
  • lage prijs van CO2
  • perfecte methode voor damage control in afwachting van de brandweer

Leveringsvormen